Bijzondere vondsten tijdens archeologisch onderzoek op de Savaan

Nieuws

Persbericht

De afgelopen maanden heeft Stichting NAAM in samenwerking met de Archeologische Werkgroep Curaçao, andere vrijwilligers, een stagiair en filmer Jar Nobrega archeologisch onderzoek uitgevoerd op de Savaan.
Op basis van eerder onderzoek door Ayubi, Tacoma en Haviser was al bekend dat zich hier een grote precolumbiaanse nederzetting heeft bevonden die in de periode 500-1690 n.Chr. in gebruik is geweest. Tijdens de opgraving door NAAM zijn behalve resten van paalsporen van woningen ook gebruiksvoorwerpen van schelp, koraal, aardewerk en steen gevonden. Dit waren koralen maalstenen, schelpen kralen, stenen bijlen, beschilderd en onbeschilderd aardewerk van potten, etc. Verder zijn zes begravingen aangetroffen. Drie vrouwen, één man en twee kinderen. De volwassenen zijn begraven in een kuil met opgetrokken benen. Historische bronnen beschrijven dat de overledene na overlijden werd gewassen en ingesmeerd met rode kleurstof (roucou). Sieraden en versieringen werden aangebracht waarna de dode in een hangmat werd gewikkeld en in een kuil gelegd.
Het jongste kind betreft een baby of foetus begraven in een omgekeerde urn die was bijgezet in een kuil. Het andere kind was ongeveer een jaar of acht en was begraven met twee schelpen hangertjes die aan een ketting om zijn of haar nek hebben gezeten.
De vondsten die zijn opgegraven en de documentatie zullen de komende tijd verder verwerkt en geanalyseerd worden.