Decompressietank

Serie Cultureel Erfgoed

De stalen druktank die eind jaren 50 is gemaakt door werknemers van Shell Curaçao NV, was ongeveer twintig jaar in gebruik bij het Sint-Elisabeth Hospitaal (Sehos). Tientallen duikers met verschijnselen van de decompressieziekte, ook wel ziekte van Bends genoemd, werden er in behandeld. Maar ook diabetes-patiënten en personen met (brand)wonden hadden baat bij behandeling in de decompressietank, waarin hen via een masker zuivere zuurstof werd toegediend. Het apparaat, dat inmiddels is afgekeurd, wordt tentoongesteld in het Curaçao Seaquarium. Een modernere tank van de marine heeft de taken overgenomen.
”De druktank was een cadeau van de Shell aan dokter Kroon”, vertelt broeder Edwin Lorenzo Valeriano van het Sehos, die tientallen jaren met het apparaat heeft gewerkt. “Aanvankelijk stond hij aan de rand van het water, bij Batipaña. Het was de eerste recompressietank waarover Curaçao beschikte. Daarvóór moesten duikers met verschijnselen van de decompressieziekte opnieuw afdalen in het water.”